Ajankohtaista


SAANKO PELASTAA Tapahtuma ja julkinen anteeksipyyntö

Karhuseudun etsintäkoirat sekä Mikko ja Rino haluavat antaa julkisen anteeksipyynnön tänään 12.7. Saanko pelastaa tapahtumassa sattuneesta vahingosta.

Pelastuskoirat olivat ihmisten siliteltävinä ja ohjaajat jakoivat infoa toiminnasta. Huonon onnen tapahtumaketju sai alkunsa, kun tyttö halusi halata Rino koiraa. Kun tyttö oli halaamassa Rinoa, koira säikähti, haukahti ja veti päänsä pois tytön halauksesta ja samalla oletettavasti koiran kulmahammas osui tytön takaraivoon tehden sinne tikkausta vaatineen haavaan. Ensiapu saatiin nopeasti paikalle ja tyttö kuljetettua saamaan hoitoa.

Tapahtuma on järkyttänyt Rinon ohjaajaa niin, että Mikko vetää koiransa pois hälytyskoirakoista.
Rino on viranomaistarkastettu etsintäkoira, joka on läpäissyt kaikki vaadittavat kokeet toimiakseen tosielämän etsinnöillä.

Karhuseudun etsintäkoirat ohjaajineen ovat aidosti pahoillaan tapahtuneesta. Pyrimme jatkossa paremmin varmistamaan ettei vahinkoja pääse tapahtumaan.


Treenitarinoita

JÄMIJÄRVEN VIRTATARKASTAJIEN MAASTOHARJOITUS 2.4.2017
Karhuseudun etsintäkoirat sai 2.4.2017 oivan mahdollisuuden osallistua virtatarkastajien koulutuspäivän maastoharjoitukseen Jämijärvellä. Ensin meiltä piti vaan lähteä kaksi koirakkoa, vaatimuksena vähintään peruskoe käytynä, mutta peruutuksien vuoksi lopuksi osallistuikin neljä KarSeE-koirakkoa.


Alla hiukan tarinointia koirakoiden kokemuksista.


Pirkko ja Tahvo
Pääsimme mukaan virtatarkastajien koulutuspäivän maastoharjoitukseen Jämille. Testaajia oli harjoitusryhmässä neljä ja meitä "kokelaita" kaksi koirakkoa. Tarkastajat olivat jakaneet roolit, yksi toimi Pelastuskoiraliiton tarkastajana, yksi poliisina, yksi yhdistyksen edustajana ja yksi suunnistajana. Testaajat olivat saaneet tiedot koirakoista ja koirakoiden senhetkisestä tasosta. Tämän pohjalta koirakoille oli laadittu harjoitukset.
Olemme Tahvon kanssa menossa muutaman viikon päästä Viranomaistarkastukseen joten harjoitus tuli meille todella hyvään aikaan. Pääsimme harjoittelemaan lähes oikeanlaiseen tilanteeseen.  Meille annettu alue oli sopivan kokoinen noin tunnin etsintään ja kadoksissa oli yksi henkilö.
Saimme Tahvon kanssa aloittaa harjoituksen ensimmäisenä, vain pieni jännitys hiipi mieleen mutta virtatarkastajat saivat aikaan leppoisan tunnelman ja harjoituksen päästyä käyntiin keskityimme Tahvon kanssa tekemään työtämme. Ennen liikkeellelähtöä sain tietysti tarkastajilta ohjeet virtatarkastuksesta ja kerroin etsintäsuunnitelman, jonka sitten jonkun ajan kuluttua muutin, kun pääsimme maastoon ja totesin tuulensuunnan muutokset yms.
Tahvo teki hyvää työtä, tarkastaen aluetta melko laajasti, vähän jäljestikin hetken matkaa minkä vuoksi etsintäsuunnitelma taas muuttui, mutta jätti jäljen aika nopeasti. Koska maalimiehen haju kantautui melko pitkältä niin Tahvo irtosi maalimiehen luo ja jaksoi haukkua reippaasti maalimiehen luona, johon meillä oli jonkun verran matkaa.
Saamamme palaute harjoituksesta oli rakentavaa. Sain hyviä ohjeita siitä, mihin jatkossa kannattaa kiinnittää huomiota ja mitä kannattaa vielä treenata paremmaksi ja toimivammaksi. Harjoitus oli mitä antoisin ja tästä on taas hyvä jatkaa eteenpäin. Jos joskus saatte vastaavan tilaisuuden, niin siihen kannattaa ehdottomasti tarttua. On opettavaista päästä harjoittelemaan vieraassa maastossa vieraiden ihmisten kanssa.
Olin vielä maalimiehenä toiselle koirakolle, joka on menossa viranomaistarkastukseen jälkikoirakkona. Koira löysi minut melko nopeasti ja pääsin seuraamaan heidän työskentelyään jonkin aikaa. Tämä oli myös erittäin mielenkiintoista ja antoisa kokemus.


Leena ja Kalle  "Ummikot ulkomailla" eli Virtatreeniä Jämillä!!
Saimme Jämijärvellä tasoisemme treenin. Tehtävämme suoritimme koiran ollessa vapaana, jälkiliina oli matkassa ja tarpeen vaatiessa koira oli kytkettävissä. Maasto oli aukeaa, tasaista mäntymetsää, jossa oli tehty hakkuita.
Etsintäsuunnitelma oli edetä alueen länsireunaa, ajatuksena päästä tuulen alle, tuulensuunnan ollessa kaakko. Koiralla ei tässä vaiheessa reagointeja tullut. Alueen pohjoiskärjessä oli maastomuutoksia, iso monttu, johon myös maalimies oli sijoitettu (ensimmäinen maalimies jäi nostamatta, koska etsintäsuunnitelmani lähti toiseen suuntaan ja koira ei reagoinut riittävästi, maalimies otettiin pois testaajan toimesta ja itselleni ilmoitettiin, että virhe ei ollut minun). Montun halkaisi polku, josta oli tarkoitus edetä ja tarkistaa montun pohja, koira kuitenkin reagoi voimakkaasti rinteeseen, josta myös hetken päästä nostettiin maalimies hyvällä haukulla, löytö erinomainen. Testaaja halusi vielä tietää miten olisin jatkanut etsintää, kerrottuani suunnitelman, ilmoitus olikin etsinnän päättyminen.
Palautteen saimme myös Virta-testin mukaisesti, etsintätekniikka arvioitiin erinomaiseksi, joitakin puutteita suorituksessa oli, mutta testaajan kommentit suorituksesta olivat palautteena hyviä.
Jäljennostoon alue oli varsin hankala, edellisen koirakon ollessa jo alueella, joten tästä meitä ei "rankaistu".
Kaikenkaikkiaan mielenkiintoinen sekä opettavainen ja hieno kokemus, joka kasvatti omaa uskoa siihen, että mekin joskus osallistumme Virta-testiin....kun sen aika on!!!


Sophie ja Hiiri sekä Naali (joka päääsi äkkilähtönä harjoitusta edeltävänä iltana)

Minä tein kahta harjoitusta peräkanaa kahden eri koiran kanssa, niin tilanne oli ehkä aavistuksen verran toisenlainen verrattuna muihin koirakkoihin, minulla ei ollut paria. Minua seurasi neljä virtatarkastajaa, joista yksi toimi suunnistajana, yksi harjoitteli testaamista ja muut arvioivat tilanteen. Alueena oli laskettelurinteen vieressä oleva mäki, oli paljon helppokulkuista kangasmetsää sekä jyrkkää ja paikoittain jäistä maastoa sekä kuntopolkuja.
Koirista sen verran että Hiirellä on haun kokeet käytynä viime vuonna, Naalilla ainoastaan haun peruskoe. Hiiren kanssa ollaan tehty yksi "perinteisempi" Virtaharjoitus tammikuussa, joka meni hyvin. En tiedä paljonko tarkastajilla oli tietoa koiristani, kun etenkin Naalin osallistuminen tuli aika viime tingassa, mutta olin kuitenkin harjoitukseen erittäin tyytyväinen. Sekä Hiirellä että Naalilla oli "jälki-Virta", vaikka ainoastaan hakukokeet on käytynä, joten sain erittäin paljon irti harjoituksessa. Molemmilla oli siis alueella pelkkä jälki ja iso esine (heijastinliivi).
Virtaharjoituksessa tuli hyvä mieli siitä, että molemmat koirat merkkasivat jäljen todella selkeästi ja osasin lukea koiriani. Naali etenkin merkkasi jäljen jo todella kaukana ylärinteessä (luultavasti myöskin koska esine oli siinä kohtaa alarinteessä). Molemmat koirat lähti hyvin jäljestämään (Hiiri toisaalta ensin takajälkeä koska en antanut sille aikaa miettiä suuntaa). Hiirelle annettiin myös "lisäharjoitus" joka koostui maalimiehestä ja tuoreemmasta jäljestä, joka kulki sen vanhemman jäljen yli. Siinä tuli todettua että pitää jälkiharjoituksiin tuoda joskus noita maalimiehiäkin ja opetella koiralle että kannattaa vaihtaa tuorempaan jälkeen jos on sama haju, Hiiri junamaisesti paineli vaan sitä vanhaa jälkeä eteenpäin eikä osannut vaihtaa tuorempaan.
Minun taitojani koiraanohjaajana arvioitiin paljon, minulta vaadittiin etsintäsuunnitelman tekoa ja suunnistajaakin piti koko ajan neuvoa ja käskyttää. Sain paljon rakentavaa palautetta ja ehdin harjoituksen aikanakin jo kehittyä, kun piti tehdä koko homma uudestaan toisen koiran kanssa (mutta viereisellä alueella). Sain todella hyvää palautetta sekä harjoituksen aikana että sen jälkeen. Toisella kierroksella sain myös kehuja siitä kun olin ottanut ekan harjoituksen palautteesta neuvoa ja paransin toimintaani. Etenkin kommunikoinnissa minulla itsellä oli ongelmia kun fyysistä radiopuhelinta ei ollut, ja Virtaa varten pitääkin tehdä muistiharjoituksia ettei viestittäminen unohdu.
Sain myös paljon palautetta siitä mitä kannattaa vielä kehitellä koirien koulutuksessa ja ehdotuksia miten sen kannattaisi tehdä, josta olen erittäin tyytyväinen koska jälki on itselleni vielä epävarmempi lajeista.
Oli todella kiva ja antoisa päivä, olen erittäin kiitollinen siitä että pääsin mukaan. Menin vielä jälkeenpäin treenaamaan kahden muun kanssa ja siitäkin sain paljon irti.